Resepi nie aku dapat kat facebook page Jom Masak. thank you sooo much for the recipe. sangat-sangat terliur.. tp belum ada masa nak buat lagi. bayangkan, sedap jer sejuk-sejuk masuk tekak.. Boleh jugak digantikan dengan perisa keladi..nyam3 Jom kita layan resepi dan cara membuatnya....
PANDAN LAYER CAKE (Fb: Jom Masak)
Resepi kek span pandan 8"
- 150g tepung gandum
- 1sdt baking powder
**ayak
- 5biji telur B
- 100g gula kastor
- 1sudu teh ovalette - fungsinya untuk menstabilkan kek
- 50ml ssu segar / cair / jus pandan
- 1sdt esen vanila.
- perisa pandan & pewarna hijau
- 50ml minyak masak
Cara-cara:
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min atau hingga berkrim
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai
kastard yg dah siap masak...jgn kental sgt...nnti susah nk lepa pada kek
Resepi kastard pandan:
- 1200 ml santan biasa atau susu cair
- 1cawan gula kastor ( atau ikut suka manis)
- 10 g serbuk agar2
- 100 g tepung hwe kwe
- secubit garam
- perisa pandan dan pewarna hijau
Cara-cara:
- masukkan semua dlm periuk, masak hingga likat...(kacau ngan whisk)...ketepikan
buang sikit tepi dlm 1/2"...JM guna pisau sayur je
belah 3.....JM guna kaedah benang...(kek span yg dah disejukkan dalam peti ais beberapa jam...lg senang dipotong)
alaskan dasar loyang ngan plastik...( loyang 8" yg JM guna utk wat kek span tadi)
kastard yg diratakan pada loyang
letakkan kepingan kek
ratakan kastard...(untuk tepi kek...JM guna kan piping bag)
ltk kepingan kek seterusnya & ulang langkah hingga kepingan kek habis
setelah 3jam...terbalikkan loyangsblm terbalikkan loyang...tarik ngan tgn sket tepi2 loyang... tgk kastard blh merenggang sket dari tepi loyang atau tak
Good luck!!! =)
Hello kak.. Nak tanye ni.. Klau x guna ovallete tu x per ke?
ReplyDeleteovalette tu fungsinya untuk menstabilkan kek.. kira kalau letak tu boleh buat kek jadi gebu dan lembut.. kalau tak letak pun xpe...cuma kek kurang gebu jer..
ReplyDeleteSalam dh rata kastad siap tu bakar .ke kukus?atau bekukan.lpas tu potong?
ReplyDeleteSalam....klu xde tepung hwe kwe tu cmne eh?
ReplyDeletesalam kalau xbakar kukus buley tak?
ReplyDeletesalam.kaka...kastard tu nk kna sejukkan dlm peti ais ke...nk kena kukus??
ReplyDeletekakak***
DeleteBetul tu ,sejukkn dlm peti ais
Deletebnyk yg baca resepi tapi Tanya soalan bodoh2. kek span mestilah kena bakar.... kastard tu kn kena masak pastu layerkn pd kek dn sejuk kn dlm peti. yg tu on x fhm....
ReplyDeletesy x perna bakar bila buat kek ni...sy kukus dlm 40 minit.
DeleteByknya soalan yg dah terang2 ada jawapan..kesian kakak yg share resepi ni.. dah tunjuk cara2 pun msh juga da soalan budak2 :-)
ReplyDeleteByknya soalan yg dah terang2 ada jawapan..kesian kakak yg share resepi ni.. dah tunjuk cara2 pun msh juga da soalan budak2 :-)
ReplyDeleteTak pe mungkin tak biase dlm pmbuatan pastry..
ReplyDeletemintak izin share ye..thanks
ReplyDeleteJangan suka memperbodohkan org lain, mungkin mereka masih baru dlm bidang pemb
ReplyDeleteuatan kek, masih byk yg perlu diajar dan konfius pada sesetengah perkara.
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKek ni kek saja yg dibakar,lepas lepa kastad simpan dlm peti ais selama 3 jam..br buka loyang yg pasti pas lepa kastard x payah bakar lg cuma simpam dlm pti ais
ReplyDeleteKek ni kek saja yg dibakar,lepas lepa kastad simpan dlm peti ais selama 3 jam..br buka loyang yg pasti pas lepa kastard x payah bakar lg cuma simpam dlm pti ais
ReplyDelete