Haritu aku pergi seminar pasal popiah yang dianjurkan oleh Taylor's. banyak jugaklah info pasal popiah yang aku dapat. baru aku tau rupa-rupanya popiah sangat penting terutamanya pada masyarakat Cina. talk yang aku dengar tu disampaikan oleh Chef Robert Danhi. Popiah nie boleh dikategorikan sebagai healthy food sebab biasanya inti or isinya banyak sayur. kecuali yang goreng deep-fry kat pasar malam tu mmg la tak sihat..tp sedap..='( Biasalah..yang sedap sume xsihat. bukan semua, tp kebanyakannya. Lepas talk, kitaorg dapat peluang merasa 3 jenis popiah; Chinese style popiah, Mamak style popiah and Nyonya style popiah.
Chinese style popiah
Nyonya style popiah
Mamak style popiah
Personal view aku, paling sedap skali Chinese style popiah. mungkin sebab filling dia masa tu kena dengan anak tekak aku. yang kureng sikit mamak style. yang buat spoil nyer sup dia (mamak style popiah ada sup). bila ada sup, rasa popiah tu jadi tawar, ntah tak tau nak explain. tp sos atas dia mmg sedap. sos tu dibuat drpd sweet potato. ada pedas-pedas, manis-manis. So kalau sos mamak style, letak kat Chinese n Nyonya style popiah, memang sedapppp...perghhhh..pandai2 jer aku nak modified..wakakaka
Jom kita layan video uncle nie buat kulit popiah..wohooooo:
No comments:
Post a Comment