Hehehe..sajer jer nak update pasal teringin makan durian aritu.. Alhamdulillah ada rezeki dapat merasa... i made durian cakes.. mula-mula tu buat sebijik, tunggu hubby balik baru makan.. ajak adik n wife dia makan, kasi kawan sikit, terus habis. esoknya tu buat lagi sebijik.. konon-konon nak buat surprise belated birthday cake untuk papa, tapi tup..tup dia tak jadi turun...huhuhu. kek durian yang second kitaorg makan ramai-ramai kat rumah my aunty...nyam3 dah selamat masuk perut..hehehe
Nie first kek.. sorry buruksss... sajer buat untuk makan sendiri..hehehe
Second cake untuk papa.. tp 'birthday boy' tak muncul..haha
Rugilah papa tak rasa...=P
Senang jer nak buat kek durian nie. resepi kat bawah ok?
Untuk kek:
sponge mix
just follow instruction.. sebab setiap sponge mix lain2 arahan. tp biasanya kena tambah telur, air dan minyak. kalau xnak guna minyak, boleh guna melted butter. sukatan sama mengikut arahan.
Untuk Krim:
450g Whipping cream
400g Isi durian
- Pukul cream sampai kembang dan gebu.
- Untuk isi durian, bergantung pada individu nak kisar atau tak. kalau kisar, cream akan jadi smooth dan cantik bila nak melepa. tp kalau xkisar, isi durian tu akan bergentel2 dan tak berapa cantik bila nak lepa kat kek. tppppp..aku tak kisar..sebab nak rasa isi durian..so bila gigit jer, macam makan durian..sebab masih ada dia punya fiber. kalau tak nak fiber tu, kisar dulu, kemudian tapis la dengan penapis.. so nnti boleh deco kek cantik-cantik dan kemas.
- Lepas tu satukan kedua-dua bahan dan gaul rata. dah rata tu, bolehlah guna dan start melepa.
Nota:
sukatan krim tu untuk kek 9inci. kalau nak letak isi durian banyak, boleh adjust sukatan (cth: 500g isi durian/350g cream) yang penting total 850g, baru sedap dan cukup untuk lepa kat kek. lagi best kalau guna durian yg mahal. kalau kurang manis, tambah icing sugar..kek tu boleh potong 3 atau 4 lapis. sapu krim sama rata pada setiap layer. jangan tiru cam gambar kat atas tu...comot!! =D
No comments:
Post a Comment