Saturday, 15 June 2013

Step-by-step cara nak buat Pandan Layer Cake


Resepi nie aku dapat kat facebook page Jom Masak. thank you sooo much for the recipe. sangat-sangat terliur.. tp belum ada masa nak buat lagi. bayangkan, sedap jer sejuk-sejuk masuk tekak.. Boleh jugak digantikan dengan perisa keladi..nyam3 Jom kita layan resepi dan cara membuatnya....


PANDAN LAYER CAKE (Fb: Jom Masak)

Resepi kek span pandan 8"


- 150g tepung gandum
- 1sdt baking powder
**ayak

- 5biji telur B
- 100g gula kastor
- 1sudu teh ovalette - fungsinya untuk menstabilkan kek
- 50ml ssu segar / cair / jus pandan
- 1sdt esen vanila.
- perisa pandan & pewarna hijau

- 50ml minyak masak


Cara-cara:
- masukkan semua bahan kecuali minyak
- mix kan dengan kelajuan tinggi selama 15min atau hingga berkrim
- masukkan minyak...gaul dengan spatula hingga sebati
- tuang dlm loyang yg dah dialas & griss pada dasar sahaja
- bakar suhu 170 api atas bawah...30min
- dah masak...sisip kan pisau...terbalikkan...biar sejuk atas redai

kastard yg dah siap masak...jgn kental sgt...nnti susah nk lepa pada kek

Resepi kastard pandan:

- 1200 ml santan biasa atau susu cair
- 1cawan gula kastor ( atau ikut suka manis)
- 10 g serbuk agar2
- 100 g tepung hwe kwe
- secubit garam
- perisa pandan dan pewarna hijau

Cara-cara:
- masukkan semua dlm periuk, masak hingga likat...(kacau ngan whisk)...ketepikan

buang sikit tepi dlm 1/2"...JM guna pisau sayur je

belah 3.....JM guna kaedah benang...(kek span yg dah disejukkan dalam peti ais beberapa jam...lg senang dipotong) 

alaskan dasar loyang ngan plastik...( loyang 8" yg JM guna utk wat kek span tadi)

kastard yg diratakan pada loyang

letakkan kepingan kek

ratakan kastard...(untuk tepi kek...JM guna kan piping bag)
ltk kepingan kek seterusnya & ulang langkah hingga kepingan kek habis 

setelah 3jam...terbalikkan loyangsblm terbalikkan loyang...tarik ngan tgn sket tepi2 loyang... tgk kastard blh merenggang sket dari tepi loyang atau tak

Good luck!!! =)

14 comments:

  1. Hello kak.. Nak tanye ni.. Klau x guna ovallete tu x per ke?

    ReplyDelete
  2. ovalette tu fungsinya untuk menstabilkan kek.. kira kalau letak tu boleh buat kek jadi gebu dan lembut.. kalau tak letak pun xpe...cuma kek kurang gebu jer..

    ReplyDelete
  3. Salam dh rata kastad siap tu bakar .ke kukus?atau bekukan.lpas tu potong?

    ReplyDelete
  4. Salam....klu xde tepung hwe kwe tu cmne eh?

    ReplyDelete
  5. salam kalau xbakar kukus buley tak?

    ReplyDelete
  6. salam.kaka...kastard tu nk kna sejukkan dlm peti ais ke...nk kena kukus??

    ReplyDelete
  7. bnyk yg baca resepi tapi Tanya soalan bodoh2. kek span mestilah kena bakar.... kastard tu kn kena masak pastu layerkn pd kek dn sejuk kn dlm peti. yg tu on x fhm....

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy x perna bakar bila buat kek ni...sy kukus dlm 40 minit.

      Delete
  8. Byknya soalan yg dah terang2 ada jawapan..kesian kakak yg share resepi ni.. dah tunjuk cara2 pun msh juga da soalan budak2 :-)

    ReplyDelete
  9. Byknya soalan yg dah terang2 ada jawapan..kesian kakak yg share resepi ni.. dah tunjuk cara2 pun msh juga da soalan budak2 :-)

    ReplyDelete
  10. Tak pe mungkin tak biase dlm pmbuatan pastry..

    ReplyDelete
  11. Jangan suka memperbodohkan org lain, mungkin mereka masih baru dlm bidang pemb
    uatan kek, masih byk yg perlu diajar dan konfius pada sesetengah perkara.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...